Klimatilpasset frø til plen 05.05.10 12:34

Nord-Norsk Ferdigplen arbeider for at våre kunder skal få den beste plenen som også har varighet under våre klimatiske forhold.
Dette arbeidet er ikke problemfritt, men burde også ha høg prioritet såvel fra myndigheter som frøfirma. Ofte føler vi at en stanger hodet i veggen i besterebelsene på å skaffe kunden den beste varen.


Skrevet av Gjert-Are Valberg

I tilpasningen til EU har vi mistet den tidligere verdiprøvingen av ulike sorter som Bioforsk sto ansvarlig for. Denne utprøvingen tok også høyde for holdbarhet under røffe klimatiske forhold som i Nord-Norge. Hovedsorten av engrapp vi har brukt fra 1989 fram til midten av 90-tallet er blitt borte. "Nugget" engrapp var navnet og ble anbefalt som èn av to aktuelle sorter til bruk i Nord-Norge av professor Atle Håbjørg ved Universitetet på Ås..

Vi vet at bedre sorter enn de som tilbys i dag er utviklet i Alaska (USA), men siden disse ikke står oppført på EU sin sortsliste er vi ekskludert fra å bruke de nye sterkere sortene. Den mest aktuelle sorten skal visstnok være prøvd i Skåne i Sør-Sverige. Å få fram vinterherdighetene der sør er som å tro på julenissen, og da blir sorten neppe inntatt på frølistene i EU.

For å dokumentere nye sorters egnethet i vår landsdel har vi tilbudt forskermiljø og frøfirma å prøve disse ut i storskalaforsøk under våre forhold. Vi søkte også Mattilsynet om å få dispensasjon for å importere aktuell sort gjennom Felleskjøpet Agro. Avslag fikk vi (selvsagt), noe som er blitt anket.

I vår hadde vi stortingsrepresentant Torgeir Trældal fra Narvik på bedriftsbesøk. Han tok opp saken i Stortingets spørretime:

Spørretimespørsmål fra Torgeir Trældal (FrP) til landbruks- og matministeren 22.04.2010 - Stortinget - Spørretimespørsmål

Nord-Norsk Ferdigplen AS har søkt Mattilsynet om dispensasjon for å importere 500 kg med plengressfrø. Frøet det er søkt om produseres i Alaska. Bedriften som leverer ferdiggress i Nord-Norge trenger et gressfrø som er mer vintersterkt og hardført, og dermed bedre egnet for gressproduksjon nord for Polarsirkelen. Vil statsråden hjelpe Nord-Norsk Ferdigplen å få importert de gressfrøene de trenger, slik at de er i stand til å levere ferdigplen også nord før Polarsirkelen?

I skrivende stund vet vi ikke hva svaret ble, men vi frykter et godagmann-svar innpakket i lovhenvisninger og ull. En skulle tro det var noe annet enn grasfrø en søkte importtillatelse av.


Tilbake

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.


 

Utviklet av Nettintro ANS. Design av Bjørn Tore Hansen.

Nettsted levert av Nettintro

Publiseringslsning levert av Nettintro ANS. Design av Bjørn Tore Hansen.